Seyahat BlogYurtiçi Tatil Önerileri

Dadaşlar Diyarı Erzurum

Eveeet arkadaşlar 🙂 Bu blog yazım benim için ayrı bir öneme sahip olan Erzurum üzerine yazmaya karar verdim. Eee Betty nedir buranın önemi dediğinizi duyar gibiyim. Erzurum’da okudum arkadaşlar. Koskoca 5 yılım gerek sevinerek, gerek sabaha kadar sınavlarla boğuşarak gerekse eğlenerek geçti. Titrediğimiz günlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çoktu haliyle 🙂
 
Erzurum denilince akıllara soğuk, kar, kış geliyor haliyle. Bence de gelmeli arkadaşlar çünkü yılın 5 ayı toprağın rengini unutabiliyorsunuz. Ama kesinlikle bu gözünüzü korkutmasın. Üniversite hayatım boyunca bir kez -52 C yi görmüştüm. Ee durum böyle olunca -15,-20 C ler bizlere normal geliyordu. Soğuk mu? Evet soğuktu ancak rakamların vermiş olduğu etki kadar değil. Örneğin, üniversiteden sonra artık evime döndüğümde (marmara bölgesi) kışın daha çok üşümüştüm. Erzurum rakımından dolayı nemli bir şehir olmadığından bu bahsi geçen sıcaklık derecelerini gerçekten hissetmiyorsunuz.
erzurum kış
 
Gelelim gezilecek yerler listemize. Şehirdeki tüm ziyaret noktaları yürüyüş mesafesinde olduğu için 1 gün yeterli olacaktır. Çevrede bulunan Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Erzurum Yedigöller, Narman Peribacaları, Nene Hatun ve Tabyalar, Taşhan ziyaretleriniz için min +2 güne daha ihtiyacınız olacaktır. Hele ki kış ayında geliyorsanız Palandöken’e gitmeden dönmemelisiniz. Olimpiyatlara ev sahipliği yapmış olan Erzurum etkinlik açısından bir çok seçenek sunuyor misafirlerine.
 
Erzurumda Nerelere Gitmeliyiz ?
 
  • Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi
Yeni yapılmış olan çevre düzenlemesiyle birlikte tarihe ışık tutan bir yapıdır Erzurum Kalesi. 2500 yıl öncesinde Arturlular tarafından yaptırılan kale, iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Dış kalede halk yer alırken Bizanslılar tarafından yaptırılan iç kalede ise güvenlikten sorumlu muhafızlar yer almaktadır. Osmanlı döneminde hamamlar, türbeler inşa edilen kale günümüze kadar ulaşan göz alıcı güzelliklerden biridir.
erzurum saat kulesi
 
  • Çifte Minareli Medrese
Erzurum’un simgesi haline gelmiş olan Çifte Minareli Medrese’nin yapımı Selçuklulara dayanmaktadır. Medrese ile ilgili bir çok rivayet olup en kabul görmüş olan usta-çırak hikayesidir. Meşhur medresenin minareleri bir usta-çırak tarafından yapılmaktadır. Zamanla yükselen minarelerden çırağın işçiliğinin (sağ minare) daha güzel olduğu fark edilmeye başlanır. Gerçekte de ustanın işlemiş olduğu sol minare daha sade ve basit kalmaktadır. Bunu fark eden çırak gururlanmaya, böbürlenmeye başlar. Bu duruma oldukça üzülen usta ise bir gün minareden kendini atar. Yaptığı hatanın farkına varan çırak ise pişmanlık ve üzüntü içinde kendini minareden aşağı atar. Böylelikle Çifte Minerali Medrese tamamlanmadan günümüze kadar gelir.
erzurum çifte minareli medrese
  • Üç Kümbetler
Saltuklular döneminden kalmış anıt mezar olan Üç Kümbetlerin 14. yy’da yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Çifte Minareli Medrese’nin arka tarafında kalan kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu tahmin edilmektedir.
erzurum üç kümbetler
  • Tarihi Erzurum Evleri
Müze ve restoran olarak ziyarete açılmış olan Erzurum Evlerinde tarihi iliklerinize kadar hissedebilecekseniz. Eskiden kullanılan araç-gereçler, yemek yapılan tandırlar, misafirlerin ağırlandığı sofalar tarihten izler taşımaktadır. Eski Erzurum kültürünü yaşatmak isteyen birden fazla evin birleştirilmesiyle oluşan binada yemek yiyebilir avlusunda semaverden çayınızı içebilirsiniz.
tarihi erzurum evleri
 
  • Yakutiye Medresesi ve Cumhuriyet Caddesi
İlhanlı hükümdarı tarafından yaptırılan medrese Anadoludaki kapalı avlu medrese örneklerinden en büyüğüdür. Lalapaşa Cami’nin hemen yanında bulunan medrese, planı ve üzerindeki süslü motifleriyle ilgi çekici hale gelmektedir. Günümüzde müze olarak kullanılmakta olan medresenin bulunduğu konum Yakutiye Meydanı olarak da geçmektedir. Biraz aşağı sallandığınızda sıra sıra dükkanların bulunduğu Erzurum’un en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi sizi karşılamaktadır.
erzurum yakutiye medresesi
erzurum yakutiye medresesi
 
  • Tortum Şelalesi ve Erzurum Yedigöller
Uzundere ilçesinde bulunan Erzurum’a ortalama 1 saat uzaklıkta bulunan Tortum Şelalesi dünyanın en yüksek 3 şelalesi ünvanına sahiptir. Özellikle bahar aylarında çok canlı olan şelale ziyaretçileri kendine çekmektedir. Seyir terasında harika resimler çekinip şelalenin dibinde oluşan dev kazanını hayranlıkla izleyebilirsiniz. Burada biraz soluklandıktan sonra Yedigöller’e gidip lezzetli bir alabalık ziyafeti çekmelisiniz.
erzurum tortum şelalesi
 
 
erzurum tortum şelalesi
Tabi siz benim yaptığımı yapmayın. 🙂 Suya girmek oldukça tehlikeli olabiliyor.
 
  • Paladöken Dağı ve Kayak Merkezi
Gelelim en eğlenceli kısma. Palandöken Dağı rakımı dolayısıyla yoğun kar yağışı almaktadır ve Türkiye’nin en uzun pistine sahiptir. Kışın yerli ve yabancı turist akınına uğrayan kayak merkezinde bir çok otelde bulunmaktadır. Kendi aracınızla şehir merkezinden 15 dakikalık bir sürede kayak merkezine ulaşabilirsiniz. Kışın bir çok festival ve yarışlara ev sahipliği yapmaktadır. Kesinlikle uğramadan dönmemeniz gereken bir merkez. Palandöken Dağında bulunan otellerde eğlenceyi doruk noktasında yaşayabilirsiniz. Palandöken Kayak Merkezi haricinde Atlama Kuleleri, Laleli Kayak Merkezi ve Konaklı Kayak Merkezleri de bulunmaktadır.
erzurum palandöken
 
erzurum palandöken
Uzun uzun anlatmakla bitirilemeyecek bir şehir Erzurum. Binlerce öğrenciye ev sahipliği yaptığı için aradığınız her imkanı bulabilirsiniz. Uçakla ve otobüsle Türkiye’nin her yerinden kolay ulaşım sağlanmaktadır. Unutmadan Cağ Kebabı yemeden döneni taşlıyormuşlar 🙂
Daha fazla resim için instagram adresimi (@pusulasizbetty) ziyaret etmeyi unutmayınız 🙂

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu